15

هشدار؛ گرمازدگی حتی منجر به مرگ می‌شود! – تابناک


به گزارش تابناک به نقل از همشهری آنلاین، دمای بدن انسان 37 درجه است و برای خنک شدن باید بتواند این دما را با محیط مبادله کند. وقتی دما از 40 درجه بالاتر می رود، این تبادل مشکل می شود. وضعیتی که وزارت بهداشت را بر آن داشت تا در مرداد ماه گذشته درخواست تعطیلی شهرهای با دمای بالای 40 درجه را بدهد.

در این میان، یافته های دانشمندان نشان می دهد که گرمایش زمین در مقایسه با 25 سال پیش چهار برابر شده است. تابستان در ایران بسیار گرم آغاز شد و علاوه بر شهرهایی که گرمای بالای 40 درجه را تجربه کردند، 7 شهر به دمای بالای 50 درجه رسیدند.

گرمای شدید برای سلامتی مضر است و عوارضی مانند گیجی، تشنج، حالت تهوع، استفراغ، تورم مچ پا و ماهیچه ها، تورم شکم، آریتمی قلبی، نوسانات فشار خون در انسان دارد و در صورت عدم درمان می تواند منجر به شوک و مرگ شود. شرایط سخت در مراسم حج امسال و دمای بالای 50 درجه در شهر مکه تا کنون جان بیش از 500 زائر را گرفته است.

4 مرحله گرمازدگی

به گفته دکتر مجید شجاعی، متخصص طب اورژانس و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گرمازدگی چهار مرحله دارد. استرس گرمایی، گرمازدگی، گرمازدگی و گرمازدگی که هر کدام علائم خاصی دارند.
به گفته وی، در مرحله استرس گرمایی فرد علائمی مانند سرگیجه، ضعف، حالت تهوع، تشنگی و سردرد را احساس می کند. مرحله گرمازدگی با علائمی مانند تعریق زیاد، خستگی، گرگرفتگی پوست، گرگرفتگی یا گرفتگی عضلات همراه با درد، سردرد یا سرگیجه خفیف و حالت تهوع همراه است.

شجاعی تاکید کرد: مرحله گرمازدگی با علائمی مانند رنگ پریدگی، تعریق شدید، تهوع، اسهال و استفراغ، جوش های ریز گرمازدگی مشخص می شود. سایر علائم گرمازدگی عبارتند از سردرد، گرفتگی عضلات، خستگی، ضعف، تشنگی شدید، سرگیجه، تکرر ادرار و ادرار تیره، از دست دادن تمرکز، ادم یا تورم خفیف پاها، مچ پا یا انگشتان پا و از دست دادن هوشیاری. گاهی اوقات سلول های سطحی پوست آسیب می بینند، عرق زیر پوست جمع می شود و فرد دچار آکنه زیر پوستی یا به اصطلاح عرق سوزان می شود.

این متخصص فوریت های پزشکی درباره علائم گرمازدگی نیز گفت: این علائم شامل ضعف نبض، تنفس سریع، کاهش تعریق، پوست گرم، خشک و قرمز، حالت تهوع، سردرد و سرگیجه، تاری دید، تحریک پذیری یا تغییرات خلقی، عدم هماهنگی است. و از دست دادن هوشیاری اگر این مرحله شدید باشد، می تواند منجر به نارسایی اندام، کما و مرگ شود. شرایط دیگری که می تواند با گرمازدگی شدید رخ دهد، رابدومیولیز است که باعث شکسته شدن سلول های عضلانی می شود و منجر به نارسایی کلیه می شود.

گرمازدگی چه زمانی کشنده است؟

البته کارشناسان تاکید دارند که در هر مرحله از گرمازدگی باید درمان های مختلفی انجام شود. در درجه اول فردی که در فضا گرم است و گرفتگی عضلات و درد و گرفتگی عضلاتی مانند مچ پا یا ران را دارد، وضعیت هشداردهنده یا اورژانسی نیست، اما باید مراقب بود که گرمازدگی بیشتر نشود.

در حالت دوم، فرد مبتلا به گرمازدگی احساس خستگی و بی حالی می کند، پوست این فرد سرد و عرق کرده است و بدن در این حالت سعی می کند دمای خود را به حالت عادی برگرداند. در این صورت اگر بدن به حالت عادی برنگردد، ممکن است 20 تا 80 درصد فرد بمیرد.

در گرمازدگی درجه سوم، مکانیسم خنک کننده بدن کار نمی کند. پوست بدن فرد گرم و قرمز، خشک و مرطوب است، فرد هوشیاری خود را از دست می دهد. مرگ مغزی در این شرایط محتمل است.

از طرفی برخی از بیماری ها با گرم شدن هوا افزایش یافته و کشنده هستند. دکتر علیرضا زالی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی پیشتر گفته بود: برخی بیماری ها مانند سل، مالاریا، وبا و …. افزایش در فصل گرما و تعریق باعث کاهش آب و املاح بدن از جمله پتاسیم می شود و عوارض مضری به دنبال دارد.

کارشناسان همچنین از شیوع بیماری های روده ای با گرم شدن هوا خبر می دهند و تاکید می کنند: گرما می تواند منجر به افزایش بیماری های عفونی مانند وبا شود و دلیل آن استفاده از آب، سبزیجات و میوه های آلوده است.

نتایج تحقیقات همچنین نشان می‌دهد که با افزایش دما، افرادی که از سنگ کلیه رنج می‌برند، افزایش می‌یابد که ممکن است به دلیل کمبود آب در فصل تابستان باشد. با هیدراته نگه داشتن بدن و کاهش میزان قند و سدیم مصرفی در رژیم غذایی می توان از این شرایط دردناک پیشگیری کرد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا