نقش چشمگیر داوطلبان سلامت در ارتقای سلامت محلات
ایسنا/قم مشاور اجتماعی دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، گفت: داوطلبان سلامت به عنوان حلقه واسط میان نظام سلامت و مردم، نقشی بیبدیلی در انتقال پیامهای بهداشتی، شناسایی نیازهای جامعه و آموزش مردم ایفا میکنند.
میترا توحیدی، مشاور اجتماعی دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، در حاشیه کارگاه دو روزه تربیت مربی داوطلبان سلامت در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قم، در گفتوگو با خبرنگاران پیرامون جایگاه و نقش داوطلبان سلامت در ارتقاء سلامت محلات اظهار کرد: هر انسانی وظیفه دارد از خود مراقبت و سلامت خود را حفظ کند و این موضوع ریشه در آموزههای دینی ما هم دارد. اگر بخواهیم به عدالت در سلامت برسیم لازم است که همه افراد جامعه برای مراقبت از سلامت خود مشارکت داشته باشند.
توحیدی افزود: در کلاسهای آموزشی داوطلبان سلامت که به صورت هفتگی در پایگاههای سلامت برگزار میشود شیوه زندگی سالم و روشهای پیشگیری از ابتلا به بیماریها توسط کارشناسان خبره و متخصص مستقر در مراکز و پایگاههای سلامت به صورت رایگان آموزش داده میشود.
وی ادامه داد: شهروندان با مشارکت و حضور خود در این کلاسها و ثبت نام به عنوان داوطلب سلامت علاوه بر توانمند سازی در خودمراقبتی در ارتقا و توسعه محله خود نقش بسیار موثری ایفا میکنند.
توحیدی اظهار کرد: داوطلبان سلامت در طی بیش از سه دهه فعالیت خود، ستون اصلی مشارکت اجتماعی در حوزه سلامت کشور هستند. این افراد به عنوان حلقه واسط میان نظام سلامت و مردم، نقشی بیبدیلی در انتقال پیامهای بهداشتی، شناسایی نیازهای جامعه، و آموزش مردم ایفا میکنند. بدون حضور و مشارکت فعال این افراد، دستیابی به سلامت همگانی و عدالت در سلامت، که هدف نهایی نظام سلامت است، دشوار خواهد بود.
مشاور اجتماعی دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت، با اشاره به نمونههایی از تأثیرگذاری داوطلبان سلامت افزود: یکی از مهمترین نقشهایی که این افراد در چندسال اخیر ایفا کردهاند، حمایت در بحران همهگیری کرونا بود.
وی ادامه داد: داوطلبان سلامت در نقاط مختلف کشور، آموزشهای لازم را درباره رعایت پروتکلهای بهداشتی، استفاده صحیح از ماسک، و اهمیت انجام واکسیناسیون و برنامههای حمایتی به مردم ارائه کردند؛ این تلاشها، بهویژه در مناطق روستایی و محروم، موجب افزایش چشمگیر نرخ واکسیناسیون و کنترل اپیدمی بیماری شد.
توحیدی به دیگر اقدامات داوطلبان اشاره کرده و گفت: در برنامههای غربالگری ملی مانند غربالگری فشار خون، دیابت و سرطانها، داوطلبان سلامت نقشی کلیدی در شناسایی افراد در معرض خطر ایفا کردند و توانستند بیماران را در مراحل ابتدایی شناسایی و برای دریافت مراقبتهای بیشتر به مراکز و پایگاههای سلامت هدایت کنند.
وی در ادامه بر اهمیت آموزش و توانمندسازی داوطلبان سلامت تأکید کرد و گفت: این افراد باید با اصول ارتباط مؤثر، سواد رسانهای و بیماریهای شایع و روشهای خودمراقبتی و مهارتهای زندگی آشنا باشند. آموزش این مهارتها به آنها کمک میکند تا پیامهای بهداشتی را به شیوهای ساده، شفاف، و مؤثر به مردم منتقل کنند.
توحیدی بیان کرد: در مناطقی که باورهای سنتی یا ناآگاهی عمومی موجب مقاومت در برابر واکسیناسیون یا تغییر سبک زندگی میشود، داوطلبان سلامت میتوانند با رویکردهای اقناعی و مبتنی بر اعتمادسازی، رفتارهای سالم را ترویج دهند.
وی بیان کرد: داوطلبان سلامت نهتنها در انتقال پیامهای بهداشتی، بلکه در شناسایی و مدیریت معضلات اجتماعی نیز نقشی اساسی دارند. برای نمونه، در مناطقی با شیوع سوءتغذیه کودکان یا آسیبهای اجتماعی نظیر بیکاری فقر، این داوطلبان سلامت توانستهاند با شناسایی مشکلات و ارائه اطلاعات به مسئولان و استفاده از ظرفیتهای محلی، تشکیل گروههای خودیار زمینهساز ارائه خدمات حمایتی برای ساکنین محله خود شوند. اقدامات آنها نشاندهنده تعهد و مسئولیتپذیری اجتماعی در راستای توسعه و ارتقای سلامت عمومی است.
وی افزود: تقویت مشارکت داوطلبان سلامت، گامی مؤثر در تحقق اهداف نظام سلامت و ایجاد جامعهای سالمتر و شادتر است. وظیفه مسئولین نظام سلامت است که با حمایت همه جانبه از این افراد و ارتقای مستمر آموزشها، از این سرمایههای اجتماعی و نیروهای بالقوه برای ارتقای سلامت جامعه بهرهبرداری کنیم.
انتهای پیام