نان سنگک بهترین نان نیست


اقتصاد 24- شهید بهشتی کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی هدف از رژیم های غذایی را باید ارتقای سلامت دانست و نه صرفا کاهش وزن و رایج ترین باورهای غلط و خطرناک تغذیه ای را بیان کرد.

تغذیه مناسب به عنوان مهمترین عامل در تضمین و حفظ سلامت همواره مورد تاکید متخصصان پزشکی بوده است. بنابراین سبک زندگی صحیح و توجه به نوع مصرف غذا عامل موثری برای سلامت جسمی و روحی افراد جامعه است.

اهمیت تغذیه در دو دوره زندگی یعنی. دوران کودکی و پیری به دلیل شرایط خاص آن از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این بین سال هاست که برخی باورهای غلط در مورد تغذیه در ذهن بسیاری از افراد شکل گرفته است که به عنوان دستورالعمل های غذایی مورد استفاده قرار می گیرد و به دیگران توصیه می شود.

بر اساس اهمیت این موضوع، سیزدهمین بسیج ملی غذا با شعار «سلامت با وزن مناسب» در سراسر کشور از 3 دی لغایت 7 باخمن برگزار می شود.

تیرنگ نیستانی استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: یکی از باورهای غلط رایج در بین عموم مردم این است که سالم ترین نان نان سنگی است اما این باور درست نیست.

نان سنگک بهترین نان نیست

وی با اشاره به اینکه سلامت نان به سلامت آرد، خواص غذایی و نحوه پخت آن بستگی دارد، افزود: در حال حاضر بیشتر نانوایی ها از آرد سفید برای تهیه نان سنگک استفاده می کنند. بنابراین نان سنگی که با آرد سفید تهیه می شود هیچ مزیتی نسبت به سایر نان های سنتی ندارد.

نیستانی با بیان اینکه نان سنگک با حرارت مستقیم و سوخت فسیلی طبخ می شود، ادامه داد: این مشکل باعث می شود که مواد مضر و مضر بر سلامت نان تأثیر بگذارد.

یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه برخی معتقدند با ریختن سبوس روی نان سنگک سلامت آن بهبود می یابد، گفت: علاوه بر این که در بیشتر موارد سبوس به فلزات سنگین و به ویژه آرسنیک آلوده است، افزودن سبوس به نان باعث می شود در مقایسه با انواع نان مزیت بیشتری ایجاد نمی کند.

وی توصیه کرد: نان سنگک هیچ برتری نسبت به سایر نان های سنتی ندارد. بنابراین استفاده از این نان ها را صرفا بر اساس معیار سالم بودن نمی توان توصیه کرد.

نیستانی دومین باور غذایی خطرناک را در بین عموم مردم ذکر کرد و افزود: بسیاری از مردم معتقدند روغن های حیوانی به ویژه روغن کرچک به عنوان چربی های سالم بر سایر روغن ها ارجحیت دارند، این باور از اساس اشتباه است.

این متخصص تغذیه و رژیم غذایی دانشگاه با انتقاد از این باور غلط تغذیه ای مبنی بر اینکه در گذشته مردم با استفاده از روغن های حیوانی زندگی سالم تری داشتند، گفت: مردم ما در گذشته با صنعتی شدن جوامع و کسب و کار به مشاغلی مانند دامداری و کشاورزی می پرداختند. همانطور که پدیده پشت میز نشستن نمی تواند همان اصول قدیمی تغذیه را برای زندگی امروزی تجویز کند، در حالی که بیماری های مختلف در گذشته باعث مرگ افراد جوان تر شده است.

وی استفاده از روغن های حیوانی را به بهانه سالم تر بودن آنها مورد انتقاد قرار داد و گفت: بدون شک استفاده از روغن های حیوانی به ویژه روغن کرچک در طولانی مدت باعث گرفتگی عروق می شود.

چربی حیوانی نخورید

این متخصص تغذیه دانشگاه با تاکید بر اینکه قوانین علمی منوط به شواهد علمی، عینی و اثبات شده است، خاطرنشان کرد: افرادی که مصرف روغن بذر کتان را توصیه می کنند، در صورت داشتن یافته ای مبنی بر سالم بودن این چربی ها باید با مستندات علمی ثابت کنند.

وی تاکید کرد: تمام اسناد و شواهد علمی نشان می دهد که مضرات چربی های حیوانی بسیار بیشتر از فواید آن است.

به گفته این عضو هیئت علمی دانشگاه باور سوم، یک تصور غلط رایج در بین عموم مردم این است که وقتی احساس ضعف یا گرسنگی می کنید، کراکر گندم کامل بخورید.

متخصص تغذیه و رژیم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: افزودن سبوس به مواد غذایی مانند بیسکویت، نان و ماکارونی ارزش و مزیت نسبی غذا را افزایش می دهد، اما هرگز به این معنا نیست که کالری آن را کاهش می دهد یا برای سلامتی مفید است مقادیر

این عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به اینکه یکی از رایج ترین و اشتباه ترین باورهای عمومی این است که «بارداری یک دوره رژیم غذایی نیست»، افزود: بسیاری از افراد درک درستی از واژه رژیم غذایی ندارند، رژیم غذایی برای بارداری به معنای ایجاد رژیم غذایی است. تعادل تغذیه ای برای حفظ سلامت مادر و جنین.

وی یادآور شد: بارداری قطعا زمان رژیم گرفتن برای کاهش وزن نیست. حتی اگر خانم باردار در دوران بارداری وزن بسیار بالایی داشته باشد، نباید رژیم های غذایی را به قصد کاهش وزن دنبال کند. در این دوره حساس، وزن باید به طور معقولی افزایش یابد.

زنان باردار نباید زیاد غذا بخورند

نیستانی با تاکید بر اینکه زنان باردار در دوران بارداری به توصیه متخصصان تغذیه نیاز دارند، تاکید کرد: این توصیه که در دوران بارداری یا شیردهی دونفره غذا بخوریم از اساس اشتباه است.

وی همچنین با بیان اینکه هدف از رژیم های لاغری یا کنترل وزن باید ارتقای سلامت باشد، بیان کرد: اگر هدف صرفاً کاهش وزن باشد، می توان از هر روشی به عنوان ابزاری برای کاهش وزن استفاده کرد، به سلامتی آسیب وارد می کند.

نیستانی همچنین با اشاره به اینکه مصرف غذاهای کم کالری به کاهش وزن کمک می کند، خاطرنشان کرد: برخی افراد برای کاهش وزن به رژیم میوه و سبزی می پردازند و انواع میوه ها را در سبد غذایی خود قرار می دهند. ما نمی دانیم که استفاده بیش از حد از میوه برای رژیم لاغری مناسب نیست و حتی به دلیل قند زیاد باعث چاقی می شود.

وی مصرف شیر بیشتر از نیاز بدن برای کاهش وزن را یکی دیگر از باورهای غلط رایج در مورد مواد غذایی عنوان کرد و گفت: مصرف شیر و فرآورده های آن در مقادیر توصیه شده اشکالی ندارد و می تواند سلامت بدن را تضمین کند. ، اما نکته اینجاست که زیاده روی در مصرف این ماده غذایی باعث تجمع چربی در بدن می شود.

کالری شیر را جدی بگیرید

وی ادامه داد: یک لیوان شیر حاوی 2 و نیم درصد چربی معادل 10 قاشق برنج (روغن مانی) و کالری است، بنابراین با اعتقاد به اینکه شیر یک غذای سالم و بدون کالری است، نمی توان از این محصول غذایی بیشتر از آن استفاده کرد. مقدار توصیه شده (یک لیوان در روز).


بیشتر بخوانید: پروتئین گیاهی یا حیوانی؟


توصیه هایی برای کنترل وزن کودکان

غزاله اسلامیان دکترای علوم غذایی دانشگاه با اشاره به اینکه بیشتر ذائقه ها را می توان آموخت و بچه ها غذا خوردن را از والدین خود یاد می گیرند، گفت: بنابراین والدین نقش مهمی در شکل گیری الگوی غذایی فرزندان خود دارند.

اسلامیان برقراری نظم در ساعات خواب و بیداری را در کنترل رشد و وزن کودکان بسیار موثر دانست.

وی آهسته غذا خوردن را یکی از راه های مهم کنترل اشتها می داند و می گوید: افرادی که سریع غذا می خورند قبل از رسیدن پیام سیری غذای زیادی خورده اند. بنابراین باید تغذیه آهسته را با کودکان تمرین کنیم.

این متخصص تغذیه به والدین توصیه می کند: غذای کودک را در ظرفی جداگانه برای او قرار دهید تا با بقیه افراد خانواده رقابت نکند و غذای خود را در آرامش بخورد.

جلوی تلویزیون غذا نخورید

این عضو هیئت علمی دانشگاه تاکید کرد: از خوردن غذا هنگام تماشای تلویزیون در منزل خودداری کنید زیرا باعث عدم تمرکز حین غذا و در نتیجه مصرف بیش از حد غذا می شود.

به عقیده اسلام گرایان باید به کودک یاد دهیم که به اندازه کافی از سبزیجات تازه به شکل سالاد استفاده کند یا در کنار غذا سبزیجات بخورد.

این متخصص تغذیه انجام فعالیت بدنی منظم هر روز حداقل به مدت یک ساعت را توصیه می کند و می گوید: مدت پیاده روی باید به تدریج با توجه به تحمل کودک افزایش یابد تا تمایل بیشتری برای انجام آن داشته باشد.

به گفته وی، خرید مواد غذایی مانند تنقلات یا رفتن به رستوران نباید برای تشویق کودک باشد.

اسلامیان با تاکید بر کنترل استرس، اضطراب و نگرانی کودکان که خود را به صورت تنقلات نشان می دهد، توصیه کرد: در کودکان و نوجوانانی که عادت به مصرف غذاهای پرکالری مانند چیپس، نوشابه و … دارند، بهتر است. برای کاهش تدریجی میزان این مواد باید در غذا کاهش یابد.

منبع: مسخره بازی

خروج از نسخه موبایل