6

ضرورت حفاظت مشارکتی از یوز پلنگ ایرانی



ایسنا/لرستان معاون محیط زیست و حیات وحش یکی از کارکردهای حفاظت از گونه های در خطر انقراض به ویژه پلنگ ایرانی را استفاده از ظرفیت متخصصان و نخبگان و پتانسیل استان های مختلف دانست و گفت: جوامع محلی باید به کمک محیط زیست بیایند. فعالان و دوستداران حیات وحش برای رسیدن به این هدف.

نوید زمانی در گفت وگو با ایسنا با انتقاد از تکثیر یوزپلنگ در اسارت اظهار کرد: یوزپلنگ در اسارت نمی تواند جفت گیری کند. از مجموع چهار یوزپلنگ طوقه دار، سه توله یوزپلنگ طرح قفس به روش سزارین به دنیا آمدند، توانایی زندگی نداشتند و تلف شدند.

وی با تاکید بر اینکه تکثیر در اسارت منجر به انقراض یوزپلنگ ایرانی شده است، خاطرنشان کرد: اولویت حفاظت از این گونه در حال انقراض، حفظ مشارکتی با استفاده از ظرفیت محیط بانان است.

عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان ادامه داد: چالش دیگری که برای حفاظت از گونه یوزپلنگ ایرانی باید حل شود، وجود سگ های ولگردی است که در نزدیکی زیستگاه یوزپلنگ به صورت گله ای زندگی می کنند و باید آنها را از زیستگاه حذف کنیم این حیوان چون این سگ ها به یوزپلنگ پلنگ و توله اش در گله حمله می کنند و آنها را نابود می کنند.

زمانی با بیان اینکه اقدامات خوبی برای حفاظت از یوزپلنگ ایرانی انجام شده است، افزود: جمع آوری سگ های ولگرد از زیستگاه یوزپلنگ پلنگ نیازمند مشارکت مردم است.

وی گفت: چهار میلیون سگ ولگرد در کشور وجود دارد و عقیم سازی آنها مقرون به صرفه نیست و از مردم می خواهیم از غذا دادن به سگ های ولگرد خودداری کنند و البته مدیریت پسماند نیز در این راستا ضروری است.

سگ های ولگرد تهدیدی برای سلامت انسان هستند

استادیار محیط زیست و حیات وحش دانشگاه لرستان بابیان اینکه در مواردی که این سگ ها با گرگ جفت گیری می کنند و دو نژاد سگ و گرگ ایجاد می شود، گفت: جمعیت سگ های ولگرد خطری برای سلامت انسان محسوب می شود. آمار ارائه شده است. 80 نفر در سال گذشته توسط سگ های ولگرد و دو نژاد سگ و گرگ کشته شدند که تنها 13 نفر در استان همدان اتفاق افتاده است.

یکی از اعضای دانشکده محیط زیست و علوم حیات وحش دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان تاکید کرد: اما در صورت حفاظت از زیستگاه یوزپلنگ، این گونه تکثیر می شود.

وی زمانی گفت: نابودی زیستگاه این گونه در معرض خطر با فعالیت های نظامی، کشاورزی، عمرانی (راهسازی) از بین رفته است و شرایط زیستگاهی در غرب کشور به گونه ای نیست که یوزپلنگ بتواند در آن زندگی کند.

وی بر حفاظت از یوزپلنگ ایرانی تاکید کرد و اظهار داشت: اگر این گونه چتری به دلیل بزرگ بودن زیستگاهش حفاظت شود، نشان دهنده سالم بودن زیستگاه است. با حفاظت از این گونه، سایر گونه های جانوری نیز حفظ می شود.

ایجاد تورهای حیات وحش با حضور محافظان و رهبران طبیعت‌گرا برای افزایش آگاهی

استادیار محیط زیست و حیات وحش دانشگاه لرستان با بیان اینکه اگر گونه ای نیاز به حفاظت دارد، می خواهیم زیستگاه خود را حفظ کنیم، گفت: باید ذخایر وحشی را به عنوان ذخایر ژنتیکی برای حال و آینده حفظ کنیم.

وی در خصوص حفاظت تعاونی یکی از کارکردهای حفاظت از گونه های در معرض خطر به ویژه یوزپلنگ ایرانی را استفاده از ظرفیت متخصصان و نخبگان و پتانسیل استان های مختلف عنوان کرد. مهم است که این اتفاق بیفتد.

یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه لرستان خاطرنشان کرد: برگزاری تورهای حیات وحش با حضور بوم شناسان و طبیعت گردها برای آگاهی بخشی مردم و دانشجویان و بازدید از زیستگاه و طعمه پلنگ ایرانی ضروری است.

وی وسایل نقلیه، سگ چوپان، شترران، راه آهن و ناآگاهی جوامع محلی را از عواملی بود که در نابودی یوزپلنگ ایرانی نقش داشت و گفت: ایجاد مرکز حفاظت و رسانه تحت عنوان ساعتی با یوزپلنگ ایرانی در مدارس می تواند حمایت تعاونی از مردم موثر باشد.

انتهای پیام

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا