11

صعود، افول و رنسانس صنعت تراشه ژاپن


یکی دیگر از عوامل کلیدی در افول صنعت نیمه هادی ژاپن عدم تمرکز بر نرم افزار و نوآوری خدمات مرتبط با تراشه بود. در حالی که اکوسیستم های نرم افزاری و فناوری صنعت نیمه هادی ها را به سمت ارزش افزوده بیشتر سوق دادند، شرکت های ژاپنی عمدتاً بر تولید سخت افزار متمرکز شدند. این محدودیت استراتژیک به سایر نوآوران مانند شرکت های آمریکایی اجازه داد تا بازارهای جدیدی را فتح کنند. علاوه بر این، سیاست‌های اقتصادی داخلی از جمله کاهش سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه نسبت به دهه‌های گذشته و تأثیر بحران اقتصادی ژاپن در این دهه (موسوم به دهه از دست رفته)، فشار بیشتری را بر صنعت وارد کرد. به گفته اقتصاددان ارشد فوجیتسو، چندین عامل باعث شد ژاپن موقعیت خود را از دست بدهد.

نیمه هادی ها یکی از گران ترین سرمایه گذاری ها هستند و ژاپن که در دهه 1990 در این زمینه پیشرو بود، به تدریج موقعیت خود را به کره جنوبی و تایوان واگذار کرد. اما در سال های اخیر، دولت ژاپن به این نتیجه رسیده است که نیمه هادی هایی که قبلاً نادیده گرفته شده بودند، حیاتی هستند و باید دوباره در آنها سرمایه گذاری کرد.

– مارتین شولتز، اقتصاددان ارشد سیاست گذاری در Fujitsu Global Market Intelligence

با توجه به شولتزدر حالی که ژاپن حدود 50 درصد تراشه های جهان را در دهه 1990 تولید می کرد، اکنون این میزان به کمتر از 9 درصد کاهش یافته است. بر اساس آمار وزارت دارایی ژاپن، سرمایه گذاری دولت این کشور در بخش نیمه هادی بین سال 2021 و 2023 معادل 0.71 درصد تولید ناخالص داخلی بود. این میزان سرمایه گذاری در مقایسه با کشورهایی مانند آلمان (0.41%)، ایالات متحده (0.21%) و فرانسه (0.20%) به طور قابل توجهی بیشتر است. نشانه ای از جدیت دولت ژاپن در تغییر و بازنگری در سیاست های فناوری خود است.

یک تغییر ناگهانی اما ضروری

برای بازگرداندن تولید تراشه، دولت ژاپن به ترکیبی از سیاست های حمایتی روی آورد. یکی از اقدامات اصلی ایجاد کنسرسیوم های تحقیقاتی بین دولت، شرکت های بزرگ و دانشگاه ها بود که هدف دیگری جز توسعه فناوری های پیشرفته مانند تولید تراشه های کوچکتر و کارآمدتر نداشت. علاوه بر این، دولت ژاپن سرمایه گذاری زیادی در زیرساخت های تولید محلی انجام داده و مشوق های مالیاتی را برای شرکت های فناوری در نظر گرفته است. علاوه بر این، همکاری بین المللی با کشورهای همفکر مانند ایالات متحده و اتحادیه اروپا برای تامین مواد خام و کاهش وابستگی به چین بخش مهمی از استراتژی بازیابی بود.

استاد کازوتو سوزوکیاستاد سیاست علم و فناوری در دانشگاه توکیو، تغییر دولت ژاپن به حمایت از بازارهای نیمه هادی را “ناگهانی اما ضروری” توصیف کرد. وی گفت: دلیل اصلی این تغییر، افزایش رقابت در بخش نیمه هادی ها و توجه دولت به مشکلات زنجیره تامین جهانی در دوران اپیدمی کرونا بود.

وی افزود: مشکل کمبود تراشه برای توکیو بسیار جدی است و به همین دلیل دولت سعی کرده شرکت های خارجی را جذب کند و تولید را به کشور بازگرداند تا نیاز شرکت های داخلی را تامین کند.

همه‌گیری کرونا تأثیر عمیقی بر زنجیره‌های تامین جهانی گذاشته است و صنایع مختلف را با کمبود تراشه مواجه کرده است. در طول همه‌گیری، صنایع در سراسر جهان ناگهان با کمبود چیپس برای محصولاتی مانند اتومبیل و اجاق‌های مایکروویو مواجه شدند.

درست در بحبوحه اپیدمی کرونا، دولت ژاپن تصمیم گرفت از تولیدکنندگان داخلی تراشه حمایت کند. البته با وجود اینکه چندین سال از آن تصمیم می گذرد و بحران کمبود تراشه حل شده است، حمایت مالی همچنان رو به افزایش است. به عنوان مثال، دولت ژاپن 476 میلیارد ین (حدود 2.81 میلیارد دلار) یعنی حدود یک سوم کل هزینه پروژه را برای ساخت کارخانه تولید نیمه هادی توسط TSMC تایوان اختصاص داد. این کارخانه در استان کوماموتو، واقع در جنوب ژاپن، در فوریه 2022 تکمیل شد.

کیوسکیا و وسترن دیجیتال به طور مشترک کارخانه‌ای را در یوکایچی، واقع در استان میه ژاپن، برای تولید محصولات حافظه سه‌بعدی NAND ساختند و دولت ژاپن 92.9 میلیارد ین (61 میلیون دلار) به این پروژه یارانه پرداخت. همین شرکت ها در حال ساخت کارخانه دیگری در استان Iwate در شمال شرقی ژاپن هستند که قرار است تا پایان سال 2024 به بهره برداری برسد.

علاوه بر این سرمایه گذاری چشمگیر دولت ژاپن در ساخت کارخانه های جدیدوزارت تجارت و صنعت نیز از شرکت تراشه داخلی حمایت می کند. به عنوان مثال، دولت 590 میلیارد ین (معادل 3.840 میلیارد دلار) برای توسعه تولید در هوکایدو با حمایت شرکت راپیدوس اختصاص داده است. این کارخانه در سال 2027 تولید خود را آغاز خواهد کرد.

ژاپن نیز سیاست ایالات متحده برای دسترسی چین به فناوری پیشرفته را محدود کنیداز جمله ریزتراشه های مدرن ژاپن نگران است که فناوری‌های جدید به رقیبش چین در زمینه‌هایی مانند هوش مصنوعی مزیت دوگانه بدهد و به پکن اجازه دهد سلاح‌های پیشرفته‌تری تولید کند.

درس هایی که از دیگران آموخته اند

نگاهی به گذشته نشان می دهد که صعود ژاپن به صدر تولید تراشه نمونه ای از یک معجزه اقتصادی است. مانند بسیاری دیگر از جنبه های اقتصادی و فناوری، موفقیت ژاپنی ها کاملاً غیر منطقی به نظر می رسید، اما با سخت کوشی و تصمیمات درست به دست آمد. با این حال، هر عملی عکس العملی دارد. ظهور ژاپن، صنعت نیمه هادی ایالات متحده را وادار کرده است که در توانایی خود برای واکنش به موقع برای خروج پیروز از این بحران تجدید نظر کند.

پس از آن، کشورهای دیگر شروع به تقلید از مدل ژاپنی کردند. از جمله یک غول جاه طلب با سرعت توسعه شگفت انگیز در کره جنوبی: سامسونگ. با تغییر یکی از ضرب المثل های ژاپنی می توان گفت: “آمریکا برنج را کوبید، ژاپن خمیر را ورز داد و کره جنوبی کیک را خورد.”

تسلط ژاپن در تولید تراشه کوتاه مدت بود. باید دید این نزول ادامه خواهد داشت یا بالاخره ژاپن در این نبرد نرم پیروز خواهد شد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا