تیمی از دانشمندان و مهندسان از 2 موسسه بریتانیایی اولین باتری الماسی کربن 14 جهان را ساخته اند که پتانسیل تولید مقادیر کم انرژی را برای هزاران سال دارد. برای ساخت این باتری از ایزوتوپ رادیواکتیو کربن 14 که عمدتاً در تاریخ سنجی رادیوکربن استفاده می شود، استفاده شده است.
بر اساس این گزارش بی بی سیآژانس انرژی اتمی بریتانیا (UKAEA) با همکاری دانشگاه بریستول یک باتری الماس کربن 14 تولید کرد. دانشمندان می گویند این باتری می تواند در وسایل پزشکی مانند ایمپلنت، سمعک و ضربان ساز قلب استفاده شود، بنابراین کاربر مجبور نیست باتری دستگاه را تعویض کند.
باتری الماسی کربن 14 با عمر هزاران سال
این باتری از کربن 14، ایزوتوپ رادیواکتیو کربن ساخته شده است. نیمه عمر این کربن 5700 سال است. این بدان معناست که حتی پس از هزاران سال این باتری نیمی از انرژی خود را حفظ خواهد کرد. ابعاد نمونه اولیه این باتری ها 10 میلی متر در 10 میلی متر با حداکثر ضخامت 0.5 میلی متر می باشد که نمونه ای از آن را در تصویر زیر مشاهده می کنید:
کربن 14 به این دلیل انتخاب شد که تشعشعات کوتاه بردی را منتشر می کند که به سرعت توسط هر ماده جامد جذب می شود. همچنین در الماس – سخت ترین ماده شناخته شده – ایمن نگهداری می شود تا هیچ تشعشع مضری از آن خارج نشود. اصولاً این باتری را می توان در شرایط سخت آب و هوایی (مثلاً در فضا) یا در مکان هایی که باتری های معمولی کار نمی کنند استفاده کرد.
یکی از کاربردهای این باتری ها تامین انرژی برای فضاپیماهایی مانند وویجر 1 است. وویجر 1 در سال 1977 به فضا پرتاب شد. و هنوز هم در سال 2024 داده ها را به زمین ارسال می کند، اما انتظار می رود قدرت فضاپیما فقط تا سال 2036 دوام بیاورد. با این حال، اگر وویجر 1 به باتری الماسی کربن 14 مجهز می شد، می توانست یافته های خود را برای هزاران سال به زمین بازگرداند.
اگر این باتری با موفقیت به بازار عرضه شود، می تواند انقلابی عظیم در تامین انرژی دستگاه های مختلف از جمله در حوزه های پزشکی و صنعتی ایجاد کند.